La începutul lunii septembrie 2019 Google a anunțat o serie de schimbări în privința identificării naturii linkurilor. Astfel atributul nofollow, introdus în urmă cu mai bine de 15 ani, suportă o serie de nuanțări, pe care cei care se ocupă de SEO este recomandat să le ia în considerare.
Oricum, în tot acest timp lucrurile au cunoscut o dinamică specifică, ce merita să fie transpusă și într-o serie de modificări de abordare.
Scopul este acela de a ajuta motoarele de căutare să inspecteze mai bine paginile și să ofere rezultate cât mai relevante utilizatorilor. Momentan aceste modificări au produs multă confuzie și au ridicat numeroase întrebări. Aplicarea lor nu afectează pe nimeni și nu este încă foarte clar ce efecte vor avea pentru site-urile care se vor conforma sau nu. Abia de la anul, din martie 2020 se vor putea vedea mai bine implicațiile pe care aceste schimbări le vor produce.
Care sunt modificările SEO anunțate de Google în septembrie?

Iată care sunt aceste schimbări:
- rel=“nofollow“ va fi tratată din 1 martie 2020 ca o sugestie (hint) mai degrabă decât ca un semnal puternic.
- rel=“sponsored“ este un nou atribut care scoate în evidență linkurile sponsorizate sau venite din partea unor afiliați, pe care Google îl ia deja în considerare.
- rel=“usg“ este și el un nou atribut care desemnează un conținut generat de utilizator (user generated content) și care este deja aplicat de acest motor de căutare.
Astfel linkurile pot fi marcate în mai multe feluri, ca nofollow, sponsored, usg, combinări ale acestora și default sau no value attributed.
De asemenea, de acum încolo aceste atribute vor fi tratate ca sugestii (hints), putând avea un rol în procesul de rankare sau page score, pe care motoarele îl vor stabili după criterii încă nespecificate.
Important este că pentru moment nu trebuie făcut nimic, toate link-urile existente putând să rămână așa cum sunt, fără a suporta penalități sau alte repercursiuni negative. Însă din martie, anul viitor lucrurile se pot schimba, fără a avea prea multe detalii clare, ci doar sugestii.
Ce este rel=”nofollow”?
Pentu a putea vedea ce implicații vor avea aceste modificări SEO, cel mai bine este să vedem ce reprezintă atributul de rel=”nofollow”. Conform specificațiilor oferite până acum, acest atribut este folosit pentru a spune Google că un anumit link sau link-ul de pe o pagină nu trebuie să fie urmărit.
Atributul nofollow apare în page-level meta tag, oferind roboților motorului de căutare instrucțiunea de a nu urma niciun link de pe acea pagină. Înainte de a fi folosit acest atribut, impiedicarea roboților să acceseze un anumit link, de pe o anumită pagină, presupunea redirecționarea link-ului către un URL bolocat prin robots.txt. Introducerea acestui atribut a simplificat demersul.
Astfel dacă doriți să inserați într-o pagină un link pe care Google să-l ignore este recomandat să folosiți rel=”nofollow”. El este folosit de diverse tipuri de publicații, care nu doresc ca anumite tipuri de link-uri să fie urmate, de site-urile care publică link-uri sponsorizate etc. . Nu este indicat să fie folosit pentru link-urile interne.
Google a introdus acest atribut în anul 2005 pentru a veni în ajutorul publicațiilor care doreau să se apere de comentariile nedorite (UGC), spam sau de inserarea de link-uri dubioase. Prezența unor astfel de trimiteri putea să dăuneze imaginii site-ului și să conducă spre pagini de proastă calitate. Adăugarea acestui atribut era cea mai simplă metodă de a se proteja de ingerințe nedorite.
Acest atribut era foarte important și pentru a semnala publicarea de informații sponsorizate sau plătite, care ar fi putut induce în eroare cititorii și utilizatorii care accesau acel conținut. Astfel atributul nofollow era o modalitate onestă pentru a prezenta un link sponsorizat. Dacă Google confirma suspiciunea de publicare de articole pentru care se primiseră bani și nu se specifica clar acest aspect, acțiunea putea conduce la penalizări.
În general acest aspect a produs rezultate pozitive. Însă au existat și cazuri în care pentru a evita astfel de penalizări multe site-uri au preferat să aplice atributul nofollow pentru o bună parte din conținut. Astfel publicații de calitate au pierdut poziții importante, doarece nu au putut să gestioneze eficient o politică UGC, aducând indirect prejudicii utilizatorilor care ar fi dorit să se bucure de un anumit tip de conținut.
Astfel demersul Google de a trata atributul nofollow drept o sugestie are ca scop implementarea în algoritmii săi a unor criterii care să conducă la îmbunătățirea experienței utilizatorului și la aducerea în prim plan a unui conținut de cât mai bună calitate.
Ce este rel=”sponsored”?
După cum îi spune și numele, acesta este un nou atribut ce trebuie trecut pentru link-urile care sunt sponsorizate. Evident, el se folosește pentru: linkuri sponsorizate, linkuri afiliate, reclame, orice link pentru care se percep plăți sau retribuții materiale. Fară a cunoaște prea clar implicațiile SEO ce decurg de aici, orice proprietar de site sau publicație online ar trebui să-l folosească de fiecare dată de acum încolo.
Ce este rel=”UGC”?
Acesta este un nou atribut ce trebuie să indice un conținut generat de useri (User Generated Content) ce include: comentariile de pe bloguri, forumuri, publicații online, platforme de e-commerce etc.. Pentru a fi în acord cu noile recomandări orice site în care apare un astfel de conținut trebuie să modifice atributul existent cu acesta nou.
Ce implică schimbarea modalității de receptare a atributului de nofollow de către Google?
Până acum, atributul rel=”nofollow” trebuia să fie folosit pentru toate link-urile de neîncredere, plătite, sponsorizate, conținutul generat de utilizatori, pentru a nu fi luate în seamă la indexare sau la rankare. Astăzi, pe lîngă acest atribut se pot folosi și cele de rel=”sponsored” și rel=”usg”, fără a fi luate în calcul la indexare sau rankare sau putând fi luate în considerare astfel ca o sugestie, în funcție de fiecare caz în parte. Din 1 martie 2020 toate atributele menționate anterior vor fi tratate ca atare într-un mod care va ține doar de o sugestie, idee etc. fără a avea mai multe informații despre criteriile de selecție sau alegere.
Conform uzanțelor Google, când o indicație este un semnal puternic, ori de cât ori robotul ajunge la aceasta, o urmează. Însă atunci când o indicație este o sugestie, Google o poate urma sau o poate ignora, în funcție de fiecare caz în parte.
Problema care se ridică în momentul de față este aceea legată de felul în care va proceda acest motor de acum încolo, deoarece nu există prea multe clarificări în acest sens. Probabil vor fi furnizate noi infomații sau experiența fiecăruia dintre cei care se ocupă de SEO va oferi cele mai importante detalii privind cea mai bună metodă ce trebuie aplicată în fiecare situație particulară.
De vreme ce nu știm mai multe despre proceduri și recomandări în situații concrete, aplicarea noilor reglementări este un pic frustrantă. Nu se cunosc implicațiile pentru rankare sau influența asupra autorității unei pagini. Iar cei care respectă aceste specificații chiar nu au idee dacă folosirea atributului nofollow va produce bine sau va face rău în viitor.
În plus, adăugarea celor două noi atribute, respectiv rel=”sponsored” and rel=”ugc” este un efort în plus despre care nu se știe unde va duce. În aceste condiții nu este foarte clar ce consecințe va avea păstrarea atributului deja existent de nofollow sau înlocuirea lui cu noile specificații.
Ceea ce este interesant este că poate fi păstrat fără nicio problemă atributul de “nofollow” și că acesta poate fi combinat cu celelalte două noi. Astfel un link poate avea atributul “nofollow” asociat cu cel de “sponsored” sau “ucg” sau pe cel de “ucg sponsored”. Folosirea unui atribut de “nofollow sponsored” va fi unul valid pentru a desemna un link plătit, sponsorizat, publicitar etc.
Toți cei care nu operează modificările recomandate la link-urile deja existente nu vor fi penalizați. Iar toate testele făcute până acum arată că această modificare nu produce încă rezultate. Așadar ramâne de văzut ce schimbări vor fi evidente după martie 2020 și ce efecte vor produce ele. Dezbaterile și speculațiile sunt singurele aspecte certe în prezent.