Extinderea accesului la informare și conexiunea nelimitată la internet au deschis noi perspective pentru orice tip de afacere sau firmă. Cu o simplă întrebare și un click, ne sunt afișate multe alternative, din care putem alege pe aceea care se potrivește cel mai bine nevoilor și intențiilor noastre. Însă acest mediu este în egală masură și extrem de competitiv și concurențial. Fără o bună cunoaștere a principalelor strategii de marketing și fără alocarea unui buget constant de promovare, șansele de a obține rezultatele vizate sunt mult limitate.
Care sunt cele mai importante mijloace de promvare a unei firme?
Odată cu deschiderea pieței online, datele problemei s-au modificat simțitor. Într-adevăr există posibilitatea de a avea succes și în afara acestui mediu, dar totul ține de specificul afacerii, de produsele, serviciile furnizate și de publicul căruia se adresează acestea. Însă pentru a avea succes atâ online cât și offline, cel mai bine este să fie identificate corect mijloacele și strategiile cele mai eficiente de promovare, să aveți mereu idei noi și curajul de a ale pune în practică.
Iată care sunt cele mai importante instrumente de promovare a unei afaceri:
- Urmăriți să aveți mereu un site actual, modern, adaptat nevoii de informare și de căutare a clienților vizați. Lumea este într-o continuă dinamică și afacerea voastră trebuie să fie în permanență conectată la această schimbare a perspectivei și modului de abordare.
- Selectați-vă de la început care sunt cuvintele cheie pe care doriți să vă axați promovarea. Creați un conținut care să fie optimizat pe aceste cuvinte și care să vă ajute să obțineți mai ușor o poziție cât mai bină în motoarele de căutare.
- Promovați-vă afacerea și produsele pe site-uri de specialitate sau în publicații cu autoritate. Fără acest gen de angajare, șansa de a ajunge în atenția unui public cât mai larg este mult întârziată.
- Folosiți cu încredere Google Ads și Facebook Ads. Prin alocarea unui buget adecvat și prin selectarea cât mai clară a publicului căruia doriți să vă adresați puteți atrage trafic important pe site și puteți avea conversii imediate.
- Conectați-vă site-ul cu cele mai folosite rețele de socializare, Facebook, Instagram, LinkedIn etc. Acestea sunt canale importante pentru a comunica liber și util cu cei interesați și pentru a-i ține la curent cu noutățile de pe site-ul vostru și chiar din domeniu.
- Adăugați la site un blog, pe care să publicați constant articole interesante despre companie, produse, evenimente, lansări, promoții, noutăți etc. Prin modificările permanente de pe site, veți arăta Google că sunteți dinamic și că site-ul vostru este unul de interes.
- Pentru a avea o comunicare cât mai bună cu clienții și pentru a-i face să fie în permanență interesați de produsele sau serviciile disponibile, creați un newsletter, pe care să-l trimiteți periodic. Oferirea de informații utile, într-o formă plăcută și accesibilă poate contribui foarte mult la obținerea unei baze de clienți loiali.
- Realizați filmulețe de prezentare cu afacerea și cu produsele vizate spre promovare. Cu cât acestea vor fi mai reușite, utile și mai originale, cu atât vor fi mai bine receptate. Acest gen de comunicare este cel mai apreciat la ora actuală.
Acestea sunt poate cele mai importante mijloace pentru a reuși să fiți mereu în atenția publicului vizat și a clienților permanenți. Trebuie să vă facă plăcere să interacționați cu ei și pentru eficiență în organizare căutați să obțineți în permanență un feedback de la ei.
Care sunt cele mai actuale idei de promovare a unei afaceri?
Fiecare afacere are ceva special. Prezentarea trebuie să fie adaptată specificului domeniului de activitate, să fie cât mai detaliată și să aibă un limbaj adecvat publicului căruia i se adresează. Insă, pentru a se remarca și a atrage atenția este nevoie și de exploatarea factorului de diferențiere. Acest aspect poate influența foarte mult alegerea pe care o fac clienții.
Iată câteva detalii pe care orice proprietar de firmă le poate avea în vedere pentru ajunge mai ușor în atenția publicului țintă:
- Realizați un site cu un design original și un meniu de navigare ușor de folosit, în așa fel încât clienților să le fie simplu să găsească rapid informațiile de care au nevoie, să interacționeze cu site-ul și să vă poată contacta ușor. Mai simplu este de multe ori mai eficient. Faptul de a fi responsive este obligatoriu în zile noastre.
- Faceți postări pe rețelele de socializare care să fie de impact. O imagine frumoasă, cu un text adaptat, care să aducă un zâmbet și voie bună pe întreaga zi poate fi mult mai util decât postările regulate, dar cu nimic interesant. Mai bine mai rar și de calitate, decât frecvent și fără de rost. La fel de utilă poate fi și postarea unui filmuleț scurt și concis cu un produs sau cu modalitatea în care acesta poate fi folosit.
- Organizați concursuri cu premii, care să atragă atât clienți noi, dar și care să le reamintească în permanență clienților care au mai cumpărat că sunteți la fel de interesanți și de intresați să fiți mereu la înălțimea așteptărilor lor.
- Oferiți mereu ceva în plus față de concurența voastră. Un mic cadou sau o mică surpriză pentru achiziția oricărui produs, un voucher de cumpărături, un discount, un bonus pentru înscrierea la un newsletter sau pentru o recomandare etc. .
- Solicitați mereu un feedback de la clienți. Vă veți putea îmbunătăți mult mai bine activitatea, clienții vor fi mult mai mulțumiți, veți ști ce preferă ei, ce produse sunt mai bune și cum să evoluați pe viitor.
- Căutați mereu canale noi de promovare și atragere de clienți la care concurența voastră nu a ajuns încă. Orice rețea de socializare sau site care promite poate fi un bun partener pentru dezvoltarea și promovarea unei firme.
- Folosiți cu încredere orice formă de comunicare sau parteneriat. Apelați la publicarea de articole pe site-uri cu autoritate, colaborați cu personalități din domeniul de activitate vizat, cu influenceri sau bloggeri, cu cei care fac marketing afiliat. Fiecare dintre aceste elemente este important și are aportul său.
- Creați mereu conținut de calitate pentru produsele și serviciile furnizate. Însoțiți tot ceea ce oferiți cu imagini și descrieri cât mai detaliate. Redactați textul sub formă de întrebări și răspunsuri, care să acopere cât mai bine tipul de abordare al clientului aflat în căutarea de informații cât mai complete despre produs. Redactați articole de blog și descrieri amanunțite despre toate produsele oferite și cu atât mai mult despre cele aflate la mare căutate.
- Măsurați periodic eficiența unei campanii și a demersurilor întreprinse și orientați-vă spre cele mai profitabile sau mai rentabile sub raportul efort/ costuri/ conversie.
- Fiți realiști în privința rezultatelor pe care le puteți obține și aveți mereu răbdare. Acțiunile impulsive nu aduc niciun beneficiu.
- Aveți mereu la indemână un buget obligatoriu de marketing și promovare. Fară el nu puteți obține rezultate mai bune sau le puteți pierde și pe cele deja câștigate.
- Angajați o agenție care să facă SEO pentru site-ul vostru. Cu experiența câștigată și prin conectarea permanentă la toate schimbările existente vă pot garanta mult mai multă eficiență decât cea pe care o puteți obține și singuri, dacă pe lângă activitatea de bază vreți să faceți și acest lucru. Ei sunt cei mai în măsură să vă ofere toate informațiile necesare pentru a identifica toate canalele posibile și cu potențial de creștere pentru firma voastră.
Orice este creativ, original, care atrage atenția poate fi folosit cu încredere pentru a promova și dezvolta o afacere. Unele idei sunt mai bune și au un impact semnificativ, alte idei pot să producă mai puține rezultate decât v-ați aștepta. Important este să testați mereu, să încercați să veniți cu ceva care să vă diferențieze de concurență și care să vă scoată din banalitate.