Astăzi când cei mai mulți dintre noi avem acces nelimitat la internet, cu greu ne putem imagina viața fără el. Informații zilnice de care avem nevoie, e-mail-urile și mesaje pe care le trimitem colegilor și colaboratorilor, comunicarea permanentă, backup-ul pentru date importante și multe alte elemente vitale pentru munca și viața noastră, sunt posibile datorită facilităților extraordinare oferite de acesta.
Dar ce este internetul, când a apărut el, cum a evoluat și ce este el astăzi, puteți afla mai multe din rândurile următoare.
Ce este internetul? Definiție
Internetul este o rețea globală ce interconectează computere din întreaga lume și care comunică printr-un set standardizat de protocoale. El este o infrastructură care permite legarea și transmiterea de informații prin dispozitive diverse, fie ele servere, calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart.
Denumit uneori drept “o rețea de rețele” (network of networks), internetul s-a născut în Statele Unite ale Americii în anii 1970, devenind vizibil și accesibil publicului larg abia din anii 1990.
Internetul este una dintre cele mai importante invenții a tuturor timpurilor. Apariția și evoluția lui a schimbat radical procesele de muncă și întreaga societate. El a creat oportunității care au condus la progresul umanității și la eficientizarea comunicării.
Cândva o tehnologie disponibilă doar cercetătorilor specializați și cu posibilități materiale ridicate, internetul a devenit astăzi un mijloc ușor de utilizat și accesibil tuturor.
Apariția și evoluția internetului
Anii 50
După ce URSS a lansat în spațiu în 1957 primul satelit artificial al pământului, numit Sputnik, Statele Unite ale Americii și-au simțit amenințată siguranța și supremația tehnologică. Astfel în 1958 a fost înființată ARPA sau Advanced Research Projects Agency, care era un proiect de apărare, ce reunea cei mai importanți cercetătorii din computere și domenii tehnice de top. Aici s-au pus bazele primelor studii despre calculatoare, ca mijloace ce pot fi interconectate pentru a transmite date și a comunica informații în mai multe locații în același timp.
Primele computere, ce erau folosite pe vremea aceea, erau masive și costisitoare și puteau fi utilizate pentru a îndeplini o singură funcție și un număr limitat de sarcini. Fiecare vorbea limba lui.
Ideea de a conecta mai multe computere într-o rețea și de a le face să lucreze folosind același limbaj de programare, datează din 1950 și era denumită WANs (Wide Area Networks).
Viziunea unei rețele, apropiată de ceea ce avem astăzi, a aparținut lui J.C.R. Licklider, unul dintre directorii ARPA. Pornind de la intențiile acestuia, la ARPA a luat naștere, conform schiței sale, prima versiune de internet, numită ARPANET.
Anii 60
În această perioadă, datele necesare pentru a îndeplini sarcini pe un computer erau transmise prin telefon, folosindu-se o metoda numită “circuit switching”. Prin aceasta metodă se puteu trimite informații doar ca un pachet complet de date și numai unui singur computer. Datorită erorilor intervenite pe parcurs procesului și necesității de a relua întregul demers în caz de transmitere incompletă, metoda s-a dovedit costisitoare, mare consumatoare de timp și ineficientă.
Astfel, în plin Război Rece, a apărut o nouă idee, menită să securizeze informațiile și să limiteze pierderile în cazul unui atac nuclear sau al interceptării. Metoda presupunea o transmitere de date mai rapidă și mai sigură, numită “packet switching”, care în loc să transmită datele în bloc, la transmitea pe fragmente.
A mai fost nevoie de ceva timp, până la conceptul de rețele distribuite (networks), ce-i aparține lui Paul Baran. Acesta a fost primul care a avut ideea acestei segmentări.
Anii 70
Cu apariția ARPANET s-au pus bazele primei rețele de computere. Scopul a fost acela de a transmite date stocate pe un computer, fie că era vorba de descoperiri sau aplicații, care să poată fi accesate în aceeași formă din mai multe locații.
Astfel, pentru a face mai multe calculatoare să vadă aceleași informații, era nevoie de interconectarea lor și de crearea unui limbaj comun pentru toate. Așa s-au pus bazele unui proiect experimental de legare a tuturor computerelor mai multor instituții, universități și centre de cercetare importante.
În 1969 au fost conectate mai multe computere într-un experiment de transmitere de informații care a făcut revoluție în comunicare. Primul mesaj livrat a fost între UCLA (University of California, Los Angeles) și SRI (Stanford Research Institute) și a fost un simplu “LO”, care trebuia să fie un “LOGIN”, sistemul cedând și fiind nevoie să fie repornit.
Cu timpul sistemul s-a perfecționat și extins, tot mai multe universității intrând în proiectul de rețea. Pe parcurs, toate părțile implicate au căutat să vină cu soluții pentru rezolvarea problemelor tehnice și îmbunătățirea transmiterii de informații.
Apoi au apărut și alte rețele, care urmăreau transmiterea de informații și de răspunsuri, din mult mai multe arii de interes și activitate.
Anii 80
Pentru a putea integra cât mai bine într-o rețea toate rețele existent și a le face să funcționeze cât mai eficient, Vint Cerf și Bob Khan au început să lucreze la design-ul a ceea ce numim noi astăzi Internet. Astfel in 1978 au fost create și integrate caracteristicile Transmission Control Protocol și Internet Protocol cunoscute ca TCP/IP.
Acest tip de protocol a fost agreat și adoptat rapid de toate rețelele participante. Astfel a luat naștere rețeaua de internet globală, la care au aderat tot mai mulți participanți, din cele mai diverse domenii de activitate și interes.
Anii 90
La începutul acestei decade, grație specialistului britanic în computere, Tim Berners Lee, a fost introdus termenul de Web ( World Wide Web), așa cum îl știm și îl utilizăm și noi astăzi. Acesta a legat hypertext documents într-un sistem informațional, accesibil din orice nod al rețelei.
Cu acest moment internetul a evoluat de la trimiterea de mesaje de la un calculator la altul, la crearea unei colecții de site-uri, ale căror informații să poată fi accesate de utilizatorii, conform intereselor. De atunci în centrul internetului a fost așezat și a rămas Web-ul.
Acesta nouă dimensiune a dus la creșterea interesului pentru internetul comercial. Apariția computerelor personale și scăderea prețurilor lor a jucat un rol important în schimbările de direcție. Acum au putut apărea diverse tipuri de rețele locale și de abonamente destinate publicului larg. În 1988 Corporation for National Research Initiatives a primit aprobare guvernamentală pentru a realiza un experiment de conectare la internet a unui serviciu comercial de e-mail. Această aplicație a fost prima conectare la internet a unui furnizor comercial, care nu făcea parte dintr-o comunitate de cercetare. Curând și alți furnizori de e-mail au primit acceptul, ceea ce a dus la prima creștere a traficului pe internet.
Anii 2000
Internetul continuă să evolueze și să se perfecționeze din ce în ce mai mult, reușind aibă un impact din ce în ce mai mare în activitatea profesională și personală. Astfel toate aspectele importante ale vieții sunt din ce în ce mai mult condiționate de rolul și funcționarea lui.
Internetul a fost cea mai revoluționară invenție și face revoluție, cu fiecare zi care trece, în toate domeniile vieții culturale, în educație, în comerț, în comunicare.
O dată cu dezvoltarea tehnologiilor mobile, valoarea și rolul său au câștigat tot mai mult teren. Integrarea de funcții noi, de aplicații și de posibilității variate de accesare, l-au făcut să se dezvolte mereu, pentru a oferii utilizatorilor o expriență de navigare constant îmbunătățită.
Internetul include astăzi: poștă electronică, mesagerie instant, voice over Internet Protocol (VoIP) apeluri telefonice, video chat, forumuri, bloguri, rețele sociale, servicii, magazine online, plăți online, comenzi online, realități virtuale, jocuri online, filme online etc.
Nevoia de mai mult internet, la viteze tot mai mari a dus și la lărgirea dimensiunilor benzii de transmitere și a infrastructurii necesare pentru furnizarea lui.
Cei mai mulți oameni se informează, comandă și comunica la distanță prin intermediul platformelor și aplicațiilor de pe internet. Internetul continuă să crească și să genereze un trafic tot mai mare de informații, comerț, entertainment, social networking.
Tehnologia și costurile implicate au dus la extinderea și funcționarea internetului, în toate comunitățile, cu diferențe minime și valori din ce în ce mai mari. În prezent statisticile arată că aproximativ 4,5 miliarde de oameni utilizează și au acces constant la internet.
Concluzie:
Internetul este astăzi parte integrantă din activitatea și viața tot mai multor oameni. Pentru cei tineri, care s-au născut cu tehnologie și acces nelimitat la internet, existența este greu de conceput fără facilitățile puse la dispoziție de instrumentele și canalele sale.
Internetul este cea mai importantă invenție a secolului trecut, care a revoluționat toate aspectele și domeniile importante ale vieții actuale. De la comunicare, cultură, entertainment, până la educație, comerț și informare generală.
Ieftinirea dispozitivelor utilizate pentru accesarea sa a condus la explozia interesului pentru internet și pentru tot ce presupune prezența, expunerea, prezentarea, monetizarea și comerțul online.
Internetul este la ora actuală cea mai importantă sursă de creștere și dezvoltare a afacerilor online, ce conduce la valori de piață și cifre de afaceri din ce în ce mai mari și impresionante.
Web-ul susține și acompaniază din ce în ce mai mult manifestările și acțiunile sociale, reușind să colecteze și să transmită o cantitate uriașă de statistici, informații, mesaje și angajament. Fără el dispozitivele noastre mobile ar avea o importanță limitată și multe dintre aplicațiile existente nu și-ar mai găsi utilitatea.