Folosirea unor metrici care să ajute și să contribuie la eficientizarea demersurilor de optimizare pentru motoarele de căutare este extrem de utilă. Cum DR sau Domain Rating de la Ahrefs este unul dintre aceste instrumente, ne-am gândit să vă prezentăm mai jos câteva detalii esențiale despre ce este, cum se calculează și la ce ajută.

Utilitatea serviciilor SEO este indiscutabilă. Însă atâta timp cât tot ceea ce se face pentru oricare dintre elementele implicate nu este evaluat și măsurat, toată strategie poate fi una cu înaintare nesigură.

Ce este DR sau Domain Rating de la Ahrefs?

Domain Rating sau DR este un metric sau instrument de măsurare de la Ahrefs care arată valoarea relativă a unui site din punct de vedere al profilului de backlinkuri existente. El se măsoară printr-un algoritm ce folosește o scală de la 0 la 100, care, cu cât este mai mare, cu atât este mai bine.

Cum se calculează acest DR?

Modul de calcul al acestui rating de domeniu este similar celui în care de se calculează Page Rank-ul, numai că de această dată comparația se face între site-uri, nu între pagini alte unor site-uri.

Din punct de vedere tehnic, acest calcul se face în felul următor:

  • Sunt căutate toate site-urile care dispun de cel puțin un link doflollow;
  • Sunt căutate toate linkurile care duc la fiecare site;
  • Se face o evaluare a tuturor linkurilor care duc spre un site, luându-se în calcul în principal domeniile unice, care dau DR-ul site-ului.

În calculul acestui metric sunt incluse doar legăturile, nu și nivelul de trafic, vechimea sau autoritatea site-urilor care le acordă. Metricul dispune de upgradări permanente, astfel încât tentativele de manipulare a rezultatelor prin strategii SEO de tip Black Hat sunt depistate rapid.

Chiar dacă procesul pare cam simplist, în realitate determinarea domain rating-ului este ceva mai nuanțată, deoarece:

  • Pentru a crește DR-ul sunt incluse în evaluare doar linkurile de tip dofollow, nu și cele de tip nofollow;
  • Numai primul link de la un site contribuie la rating, chiar dacă acesta este urmat de altele;
  • Dacă un site care se leagă la site-ul vostru acordă în timp link-uri și altor site-uri, valoarea link-ului acordat vouă poate să scadă, ceea ce poate duce și la scăderea DR-ului site-ului vostru.
  • Dacă un site care oferă o legătură site-ului vostru reușește să crească în timp, acest lucru se va transpune și în creșterea site-ului vostru.
  • Nu sunt luate în calcul backlinkurile SPAM.
  • Cele mai valoroase sunt linkurile de la site-uri cu DR mare, însă și un număr mare de backlink-uri de valoare mai mică contribuie la creșterea DR-ului site-ului.

La ce ajută Domain Rating-ul ?

Cea mai practică utilitate este aceea că oferă un instrument foarte important pentru evaluarea popularității și potențialului de creștere a unui site. Și, chiar dacă, de multe ori, mai importantă este autoritatea pe pagini distincte, este un indicator care arată care sunt posibilitățile în timp, de atragere de mai mult trafic, vizitatori și conversie.

De asemenea poate fi folosit pentru a face evaluări și comparații cu competitori foarte apropiați și a vedea care sunt link-urile care le aduc lor mai multă valoare și ce au ratat și poate fi folosit în avantajul site-ului vostru.

Metricul este foarte bun și pentru a face o prospecție de link-uri, de la site-uri cu care vă puteți asocia, care vă pot crește rapid valoarea sau cu care puteți crește împreună.

În concluzie, dacă doriți să aveți un profil de link-uri care să vă ajute în obiectivele SEO urmărite, includeți în evaluările periodice și luați în calcul și DR-ul site-urilor!

Surse: