Pentru a citi acest articol vei avea nevoie de aproximativ 13 minute

WordPress, unul dintre cele mai populare sisteme de gestionare a conținutului (CMS), a introdus o funcție numită “parole de aplicație”. Această funcție, care a fost introdusă pentru prima dată în versiunea WordPress 5.6, a fost concepută pentru a îmbunătăți securitatea și a facilita autentificarea pentru aplicațiile care interacționează cu site-ul tău WordPress.

parole de aplicatie wordpress

Parolele de aplicație sunt, în esență, un sistem de autentificare care permite aplicațiilor să se conecteze la site-ul tău WordPress fără a avea nevoie de parola ta principală. Acestea sunt parole unice generate pentru fiecare aplicație care necesită acces la site-ul tău, permițându-le să interacționeze cu site-ul tău prin intermediul API-urilor WordPress, cum ar fi REST API.

Acest sistem de autentificare are mai multe avantaje. În primul rând, îmbunătățește securitatea prin limitarea accesului fiecărei aplicații la site-ul tău WordPress. Deoarece fiecare aplicație are propria parolă unică, chiar dacă o parolă este compromisă, celelalte aplicații și datele tale rămân în siguranță. În al doilea rând, facilitează gestionarea accesului aplicațiilor la site-ul tău. Poți vedea cu ușurință ce aplicații au acces la site-ul tău și poți revoca accesul oricând.

Cu toate acestea, este important de menționat că, deși parolele de aplicație pot îmbunătăți securitatea, ele nu sunt un substitut pentru practicile de securitate bune. Ar trebui să folosești întotdeauna parole puternice, să menții software-ul la zi și să utilizezi o soluție de securitate de încredere pentru a proteja site-ul tău.

În plus, deși parolele de aplicație sunt extrem de utile pentru dezvoltatori și pentru cei care folosesc aplicații care necesită acces la site-ul lor WordPress, ele pot fi mai puțin relevante pentru utilizatorii obișnuiți. Dacă nu folosești aplicații care necesită acces la site-ul tău sau dacă nu ești sigur cum să folosești în mod corespunzător parolele de aplicație, este posibil să preferi să dezactivezi această funcție.

Cum să folosești parolele de aplicație WordPress

Utilizarea parolelor de aplicație în WordPress este un proces destul de simplu și direct, dar necesită o înțelegere clară a modului în care funcționează aceste parole și a modului în care pot fi gestionate în mod eficient.

Pentru a începe, va trebui să te autentifici în panoul de administrare al WordPress. Odată ce ești autentificat, navighează la profilul tău de utilizator, care se găsește în meniul Utilizatori. Aici, vei găsi o secțiune nouă numită “Parole de aplicație”.

În această secțiune, vei avea posibilitatea de a genera o nouă parolă de aplicație. Pentru a face acest lucru, va trebui să introduci un nume pentru aplicația pentru care generezi parola. Acest nume este pur informativ și este destinat să te ajute să îți amintești pentru ce aplicație este folosită parola. Odată ce ai introdus numele, apasă pe butonul “Adaugă nouă” pentru a genera parola.

După ce ai generat parola, WordPress o va afișa o singură dată. Este important să copiezi și să salvezi această parolă într-un loc sigur, deoarece nu vei mai putea să o vezi din nou în panoul de administrare al WordPress. Dacă pierzi parola, va trebui să generezi una nouă.

Odată ce ai o parolă de aplicație, o poți folosi pentru a te autentifica la API-ul REST al WordPress. Acest API permite aplicațiilor să interacționeze cu site-ul tău WordPress într-un mod sigur și controlat. Pentru a te autentifica cu o parolă de aplicație, va trebui să o incluzi în cererea ta HTTP către API-ul REST al WordPress.

În plus față de generarea de parole noi, secțiunea “Parole de aplicație” din profilul tău de utilizator îți permite să gestionezi și parolele existente. Aici, poți vedea o listă a tuturor parolelor de aplicație pe care le-ai generat, împreună cu numele aplicației pentru care au fost generate și data la care au fost utilizate ultima dată. Dacă dorești să revoci o parolă de aplicație, poți face acest lucru apăsând pe linkul “Revocă” de lângă parola respectivă.

Securitatea parolelor de aplicație

Securitatea este o preocupare majoră atunci când vine vorba de gestionarea unui site web, iar parolele de aplicație WordPress nu fac excepție. Deși acestea oferă un nivel suplimentar de securitate prin izolarea accesului aplicațiilor la site-ul tău, există totuși câteva riscuri asociate pe care ar trebui să le cunoști.

Unul dintre cele mai mari riscuri este legat de gestionarea necorespunzătoare a parolelor de aplicație. Deoarece aceste parole sunt afișate o singură dată și nu pot fi recuperate, este esențial să le stochezi într-un loc sigur. Dacă o parolă de aplicație este pierdută sau furată, un actor rău intenționat ar putea obține accesul la site-ul tău. De aceea, este important să tratezi parolele de aplicație cu aceeași precauție pe care ai avea-o pentru orice altă parolă.

Un alt risc este legat de utilizarea necorespunzătoare a parolelor de aplicație. Deși aceste parole permit accesul la site-ul tău WordPress, ele nu ar trebui folosite ca un substitut pentru autentificarea normală a utilizatorilor. Parolele de aplicație sunt destinate utilizării de către aplicații, nu de către utilizatori, și nu ar trebui folosite pentru a înlocui autentificarea cu nume de utilizator și parolă.

Pentru a te proteja împotriva acestor riscuri, există câteva măsuri pe care le poți lua. În primul rând, asigură-te că stochezi parolele de aplicație într-un loc sigur și că nu le împărtășești cu nimeni. În al doilea rând, folosește parolele de aplicație în mod responsabil și nu le folosi ca un substitut pentru autentificarea normală a utilizatorilor. În al treilea rând, monitorizează în mod regulat utilizarea parolelor de aplicație și revocă orice parole care nu mai sunt necesare.

Cum să dezactivezi parolele de aplicație

Deși parolele de aplicație WordPress oferă un nivel suplimentar de securitate și flexibilitate, există situații în care s-ar putea dori dezactivarea acestei funcții. De exemplu, dacă nu folosești aplicații care necesită acces la site-ul tău WordPress sau dacă consideri că gestionarea parolelor de aplicație adaugă o complexitate nedorită, s-ar putea să preferi să dezactivezi această funcție.

WordPress nu oferă o opțiune încorporată pentru a dezactiva parolele de aplicație, dar acest lucru poate fi realizat prin adăugarea de cod în fișierul functions.php al temei tale. Acest fișier este unul dintre cele mai importante fișiere dintr-o temă WordPress și este folosit pentru a defini funcționalitățile personalizate ale temei.

Pentru a dezactiva parolele de aplicație, va trebui să adaugi următorul cod în fișierul functions.php:

add_filter( ‘wp_is_application_passwords_available’, ‘__return_false’ );

Acest cod folosește filtrul wp_is_application_passwords_available pentru a dezactiva parolele de aplicație. Funcția __return_false este o funcție încorporată în WordPress care returnează pur și simplu valoarea false.

Este important să menționez că modificarea fișierului functions.php poate avea efecte semnificative asupra funcționării site-ului tău WordPress, așa că este recomandat să faci o copie de rezervă a site-ului tău înainte de a face orice modificări. De asemenea, dacă nu ești confortabil cu modificarea fișierelor de cod, s-ar putea să preferi să folosești un plugin pentru a dezactiva parolele de aplicație.

Cum să reactivezi parolele de aplicație

Dacă ai dezactivat anterior parolele de aplicație WordPress și acum dorești să le reactivezi, procesul este la fel de simplu ca și dezactivarea. Reactivarea acestei funcții îți va permite din nou să generezi și să folosești parole de aplicație pentru a permite aplicațiilor să interacționeze cu site-ul tău WordPress.

Pentru a reactiva parolele de aplicație, va trebui să elimini sau să comentezi codul pe care l-ai adăugat anterior în fișierul functions.php pentru a dezactiva această funcție. Dacă ai adăugat codul pentru a dezactiva parolele de aplicație, pur și simplu șterge acel cod sau adaugă un comentariu înainte de cod, folosind simbolul //. Acest lucru va face ca WordPress să ignore acel rând de cod.

După ce ai eliminat sau comentat codul, salvează fișierul functions.php și încarcă-l din nou pe serverul tău. Odată ce acest lucru este făcut, parolele de aplicație ar trebui să fie din nou disponibile în panoul de administrare al WordPress.

Este important să reții că, la fel ca și atunci când dezactivezi parolele de aplicație, modificarea fișierului functions.php poate avea efecte semnificative asupra funcționării site-ului tău WordPress. Prin urmare, este recomandat să faci o copie de rezervă a site-ului tău înainte de a face orice modificări.

Utilizarea parolelor de aplicație cu API-uri specifice

Parolele de aplicație WordPress pot fi utilizate cu diferite API-uri pentru a permite aplicațiilor să interacționeze cu site-ul tău WordPress. De exemplu, cu API-ul REST al WordPress, o aplicație poate trimite o cerere HTTP la site-ul tău, incluzând parola de aplicație în antetul de autorizare al cererii. Acest lucru permite aplicației să acceseze, să creeze, să actualizeze sau să șteargă datele de pe site-ul tău într-un mod controlat și securizat.

În mod similar, parolele de aplicație pot fi folosite cu API-ul XML-RPC al WordPress, care este un alt mod de a permite aplicațiilor să interacționeze cu site-ul tău. Cu toate acestea, este important de menționat că XML-RPC este mai puțin securizat decât API-ul REST și este adesea ținta atacurilor, așa că ar trebui folosit cu precauție.

În plus, parolele de aplicație pot fi folosite cu API-ul de autentificare OAuth al WordPress. OAuth este un standard de autentificare deschis care permite aplicațiilor să acceseze datele de pe site-ul tău în numele unui utilizator, fără a avea nevoie de parola acestuia. Prin utilizarea parolelor de aplicație cu OAuth, poți oferi aplicațiilor un nivel suplimentar de securitate și flexibilitate.

Gestionarea parolelor de aplicație cu plugin-uri

Există mai multe plugin-uri WordPress care pot ajuta la gestionarea parolelor de aplicație. Aceste plugin-uri pot oferi funcționalități suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a genera parole de aplicație pentru utilizatori specifici, de a seta expirări pentru parolele de aplicație sau de a restricționa accesul la anumite părți ale site-ului tău.

Un exemplu de astfel de plugin este Application Passwords, care oferă o interfață simplă pentru gestionarea parolelor de aplicație. Cu acest plugin, poți genera, vizualiza și șterge parolele de aplicație direct din panoul de administrare al WordPress.

Un alt plugin util este Two Factor, care adaugă autentificarea în doi factori la WordPress. Acest plugin poate fi folosit în combinație cu parolele de aplicație pentru a oferi un nivel suplimentar de securitate.

Securitatea avansată a parolelor de aplicație

Deși parolele de aplicație oferă un nivel suplimentar de securitate, există măsuri suplimentare pe care le poți lua pentru a îmbunătăți securitatea. Una dintre aceste măsuri este utilizarea autentificării în doi factori (2FA).

2FA este un proces de autentificare care necesită două forme de identificare. În cazul WordPress, aceasta ar putea fi o combinație de parolă de aplicație și un cod de verificare generat de o aplicație de autentificare, cum ar fi Google Authenticator. Prin utilizarea 2FA în combinație cu parolele de aplicație, poți asigura că doar persoanele autorizate pot accesa site-ul tău.

Cazuri de utilizare pentru parolele de aplicație

Există multe situații în care parolele de aplicație pot fi utile. De exemplu, dacă dezvolți o aplicație mobilă care interacționează cu site-ul tău WordPress, poți folosi o parolă de aplicație pentru a permite aplicației să acceseze datele de pe site-ul tău. Acest lucru poate fi util pentru funcționalități cum ar fi afișarea postărilor recente sau a comentariilor.

Un alt caz de utilizare ar putea fi utilizarea unui client de blogging de pe desktop, cum ar fi Windows Live Writer. Aceste aplicații necesită acces la site-ul tău pentru a putea publica postări, iar o parolă de aplicație poate fi folosită pentru a oferi acest acces într-un mod securizat.

Integrarea parolelor de aplicație cu alte platforme și servicii

Parolele de aplicație pot fi folosite pentru a integra site-ul tău WordPress cu alte platforme sau servicii. De exemplu, dacă folosești un serviciu de e-mail marketing, cum ar fi Mailchimp, poți folosi o parolă de aplicație pentru a permite serviciului să acceseze lista ta de abonați sau să publice postări pe site-ul tău.

În mod similar, dacă folosești o platformă de social media, cum ar fi Twitter sau Facebook, poți folosi o parolă de aplicație pentru a permite platformei să publice postări pe site-ul tău sau să acceseze datele tale.

Parolele de aplicație și GDPR

Gestionarea parolelor de aplicație trebuie să se încadreze în cadrul Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) și alte legi privind protecția datelor. Acest lucru înseamnă că trebuie să te asiguri că parolele de aplicație sunt stocate și transmise într-un mod securizat și că utilizatorii tăi sunt informați despre modul în care parolele de aplicație sunt folosite și despre drepturile lor în ceea ce privește datele lor personale.

Concluzie

Parolele de aplicație WordPress reprezintă un instrument puternic și flexibil pentru gestionarea accesului aplicațiilor la site-ul tău. Ele oferă un nivel suplimentar de securitate, permitând izolarea accesului aplicațiilor și limitarea riscului în cazul unui compromis. Cu toate acestea, ca și cu orice instrument de securitate, este esențial să le folosești în mod responsabil.

Fie că alegi să folosești parolele de aplicație cu API-uri specifice, să le gestionezi cu ajutorul plugin-urilor, să le integrezi cu alte platforme sau servicii sau să le folosești în conformitate cu GDPR, este important să înțelegi cum funcționează și cum pot fi folosite în mod eficient și securizat.

În final, reține că securitatea site-ului tău WordPress este un proces continuu care necesită atenție constantă. Prin înțelegerea și utilizarea corectă a parolelor de aplicație, poți face un pas important în protejarea site-ului tău și a datelor utilizatorilor tăi.

Categorii: WordPress

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie al Politicii de Confidențialitate și cel din pagina Termeni și Condiții.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Setări

Când vizitezi orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul tău, mai ales sub formă de cookie-uri. Poți configura mai jos setările personale.

Statistici despre trafic

Google Analytics
Folosite pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul nostru. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valorile numărului de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.
  • _gid
  • _ga

Save
Accept toate cookie-urile
  • Cont Nou
Ai uitat parola? Introdu adresa de email cu care ai creat contul și vei primi un link pentru a crea o noua parolă.
Coș0
There are no products in the cart!