Pentru a citi acest articol vei avea nevoie de aproximativ 19 minute

Ghid Complet Optimizare SEO White Hat sau Pălărie Albă

Singurul ghid de care ai nevoie pentru optimizare SEO White Hat (pălărie albă).

Dacă dorești trafic de calitate și să ajungi pe prima pagină a rezultatelor Google, urmează sfaturile din acest articol ușor de parcurs dar plin de informații.

Să începem incursiunea în lumea SEO cu pălărie albă.

optimizare seo white hat palarie alba

Ce înseamnă optimizarea SEO White Hat?

Pe scurt, SEO pălărie albă se referă la a folosi tehnici, tactici și strategii de optimizare care se axează pe utilizator, nu pe motoarele de căutare și respectă cu strictețe regulile și politicile motoarelor de căutare. SEO pălărie albă sau white hat SEO, este folosit de cei care doresc o investiție pe termen lung în site-ul lor. Optimizarea SEO White Hat mai poartă denumirea de SEO Etic.

Hai să aflăm care sunt strategiile, tehnicile și tacticile de optimizare SEO White Hat.

Găsirea Cuvintelor Cheie

Vei învăța exact ce ai de făcut pentru identificarea celor mai profitabile cuvinte cheie din na ta.

Am adunat cele mai bune strategii pentru a găsi și include în site-ul tău exact cuvintele cheie căutate pe Google de utilizatori.

analiza cuvinte cheie optimizare SEO white hat palarie alba
1. Copiază cuvintele cheie de la competiție. În loc să stai ore sau zile căutând cele mai bune cuvinte cheie pentru nișa site-ului tău poți aplica o tactică inteligentă. Poți fura cuvintele cheie ale competitorilor direcți din rezultatele Google organice. Cum poți face asta: Prima oară trebuie să găsești un site cu SEO bine pus la punct. Pasul doi este să introduci adresa site-ului in căsuța de căutare din semrush.

Selectați din meniul din stânga căutare organică apoi submeniul poziții și se va afișa lista expresiilor care duc tracfic către site-ul competitorului.

Lista conține printre altele cuvântul cheie, poziția în clasamentul Google, numărul de căutări lunare, scorul de dificultate, dar și costul pe click estimativ al cuvântului cheie în Google Ads (fostul AdWords).

Tot din meniul căutare organică puteți selecta submeniul competitori și se va afișa o listă cu alte site-uri care apar în căutarile Google pentru cuvinte asemanătoare.

2. Găsește expresii cheie cu ajutorul sugestiilor Google.

Această strategie este cât se poate de simplă dar foarte eficientă.

Introduceți un cuvânt cheie în bara de căutare și notați cuvintele și expresiile cheie similare sugerate de Google.

Acestea sunt sugestiile relevante oferite de Google pentru cuvântul cheie “optimizare SEO”:

optimizare seo white hat sugestii google

La ce ajută tactica asta de SEO white hat?

Majoritatea celor care încearcă să optimizeze site-ul pentru motoarele de căutare eșuează din cauză că urmăresc cuvinte cheie prea competitive.

De foarte multe ori, cei ce încearcă să facă SEO la site-ul lor vor să ajungă pe primul loc cu cuvinte precum “magazin online”, ceea ce nu o să se întample niciodată cu un site nou și fără un buget uriaș.

Motivul pentru care strategia cu sugestiile Google funcționează, este că aceste expresii nu au o competiție la fel de mare, adică nu sunt foarte multe site-uri care încearcă să fie primiele pe aceste cuvinte cheie.

Google sugerează aceste cuvinte cheie tocmai pentru că sunt căutate, deci alege câteva sugestii relevante pentru site-ul tău și optimizează conținutul pentru ele, nu pentru cuvinte imposibil de dus pe prima pagină.

3. Forumuri

Pentru a utiliza această strategie trebuie să identifici forumurile unde potențialii tăi clienți petrec timpul postând și citind subiecte.

De exemplu dacă ai un site unde vinzi bărci sau motoare de barcă ai putea vizita forumul capcompas.ro

forumuri white hat seo

Pe forum urmărește cuvintele folosite de utilizatori mai des, mai ales atunci când postează întrebări.

white hat gaseste cuvinte cheie pe forum

Dacă ești proprietarul ipotetic de site vânzare bărci și motoare de mai sus, te poți folosi de aceste cuvinte cheie găsite pentru a face postari pe blogul site-ului tău, adăugând astfel conținut relevant și informativ.

Din postare poți pune link direct către pagina de produs. Pe pagina de produs dacă ai opțiunea de păreri ale cumpărătorilor sau întrebări implementată pe site,pagina produsului se poate transforma într-un mini-forum, unde doritorii de motoare pot cere informații dintr-o sursa avizată

. Acele întrebări sau comentarii vor ajuta și ele la o poziționare mai bună în căutari.

4. Google Search Console

Dacă ai un site probabil ai auzit de Search Console, care înainte se numea Webmaster Tools și este oferit gratuit de Google.

După ce ai înregistrat site-ul în Google Search Console vei primi în platformă un raport cu cuvintele cheie care au adus trafic pe site.

Poți selecta din 4 coloane cu informații despre click-uri, impresii, rata de click și poziția medie a site-ului.

Deși inițial sortarea se face dupa click-uri, apasă pe impresii pentru a afișa cuvintele cheie în funcție de câte afișări au fost pe Google.

Apoi identifică cuvintele cheie pe care nu le folosești în mod direct și în jurul cărora poți construi conținut.

seo palarie alba white hat search console afisare dupa impresii

La ce ajută?

În exemplul din imagine site-ul edcora.ro apare în rezultatele căutărilor pentru expresia “servicii marketing online” fără să facem optimizare și fără să avem conținut dedicat acestui cuvânt cheie.

Cu siguranță și tu vei găsi câteva cuvinte și expresii pentru care apari pe Google fără să vrei, ca să zic așa.

Acum închipuie-ți ce salt poți face, în poziția pe Google, dacă în jurul acelui cuvânt creezi conținut de calitate și faci o optimizare corectă.  

Și dacă tot am vorbit de conținut de calitate, hai să trecem la următoarea categorie.

Conținut de Calitate

Dacă vorbim  de SEO Pălărie Albă nu avem cum să nu aducem vorba de conținut, conținutul fiind componenta de bază a optimizării SEO white hat.

Dacă publici în mod frecvent conținut nou, bine scris, documentat ești deja pe drumul spre prima pagină a rezultatelor Google.

Pentru a crea un conținut cu adevarat bun nu trebuie decât să urmezi sfaturile din această categorie.

optimizare SEO white hat palarie alba continut de calitate

Sfatul numărul 1

 Conținut lung, detaliat.

Conform unui studiu făcut de Agenția de Marketing Edcora, un conținut mai mare influențează în mod direct poziția pe Google.

conteaza lungimea continutului in SEO un continut mai mare o pozitie mai buna

Pentru a putea ajunge pe primele 3 poziții este recomandat un conținut de aproximativ 2500 cuvinte. Acesta nu este un numar exact, cel mai bine este să luați primele 5-10 rezultate care apar pentru cuvântul cheie dorit și încercați să faceți un articol care să îl depașească pe cel mai mare.

Nu este suficient doar să puneți fraze fără noimă pentru a atinge acel numar de 2500 de cuvinte, conținutul trebuie să fie relevant și să descrie detaliat subiectul articolului.

Un exemplu concret:

Acum două luni am publicat un articol despre factorii de clasare Google, cei ce influențează poziția site-ului în pagina de rezultate.

optimizare seo white hat palarie alba continut de calitate primul loc pe google edcora blog

Deoarece aici poți afla absolut tot despre factorii de clasare, articolul apare pe prima poziție.

optimizare seo white hat palarie alba continut de calitate primul loc pe google edcora

Sfatul numărul 2

Utilizatorul primește o soluție la problema căutată

Cu ajutorul RankBrain, Google poate stabili dacă un utilizator care a dat click pe linkul tău din motorul de căutare este mulțumit de pagina ta.

Dacă ceea ce găsește pe pagina este ceea ce căuta, ceea ce avea nevoie să afle, asta se va reflecta și în poziția ocupată de site-ul tau în rezultatele oferite de Google.

De exemplu:

Am scris acest articol despre cum să alegi o firma pentru SEO

Am lăsat o introducere mică, apoi urmează o listă cu 10 sfaturi utilizabile imediat, practic un ghid pas cu pas care să ajute utilizatorii în alegerea firmei SEO.

Acest articol nu are 2500 de cuvinte cum am recomandat mai sus, știu.

Dar:

Fiind un articol informativ, bine structurat, apare în primele 3 rezultate pe cuvântul cheie “cum să alegi o firmă seo” și variații ale acestuia, deoarece oferă utilizatorului ceea ce vrea să vadă, sfaturi de pus în practică nu fraze scrise doar pentru a încerca manipularea Google.

Sfatul numărul 3

Să oferi o experiență placută utilizatorului

Asta înseamnă că cei care au intrat pe site-ul tău să poată găsi fără prea mare efort informațiile necesare și textul să fie ușor de parcurs.

Dacă cel ce a dat click pe link-ul către conținutul tău nu a găsit imediat informația dorită, sau poate a durat prea mult să se încarce site-ul și a renunțat din start, Google va sesiza acest lucru.

Drept urmare va considera că nu este un rezultat relevant, nu este ceea ce oamenii vor să vadă și site-ul tău va apărea mai jos în căutări.

Deci trebuie să acorzi mare atenție timpului petrecut pe site de vizitatori.

Poți verifica acest aspect în contul de Analytics la meniul audiență, acolo vei vedea durata medie a sesiunii.

Pentru a păstra vizitatorii pe site cât mai mult ai putea să:

Faci introduceri mai mici  pentru ca utilizatorul să ajungă cât mai repede la conținutul dorit.

Să te asiguri că textul este cât mai ușor de citit.

Pentru asta poți folosi un font mai mare titluri și subtitluri care ies în evidență și să păstrezi frazele si propozițiile cât mai scurte.

Acum că avem un conținut bine scris în jurul cuvintelor cheie găsite mai devreme este timpul să trecem la optimizare.

Optimizare SEO internă

Chiar dacă ai un conținut grozav acest lucru nu este suficient.

Fără optimizare nu vei atinge poziția dorită în clasamentul Google din pagina de căutare.

Citește mai departe pentru a afla cum să faci o optimizare SEO White Hat care chiar dă rezultate.

optimizare SEO white hat palarie alba seo intern on page

Sfatul numărul 1

Cuvintele cheie să apară unde trebuie

Motoarele de căutare au devenit mult mai avansate și tehnici precum repetarea cuvântului cheie de foarte multe ori în conținut nu mai funcționează.

Ceea ce poți face este să folosești cuvintele cheie în mod inteligent adăugând cuvantul cheie printre altele în url, Meta titlu, în Meta descriere, în titlul paginii, la începutul conținutului, în subtitluri.

Dacă folosești WordPress, un plugin precum yoast seo te va ajuta arătându-ți ce ai făcut bine și ce mai ai de făcut.

Important:

Chiar dacă acest plugin îți face viața mai ușoară, nu trebuie să te bazezi doar pe el.

Așa cum a spus și Horia Neagu, la prezentarea ținută la Wordcamp București anul acesta, SEO nu înseamnă un plugin, seo nu înseamnă o bulina verde.

seo nu inseamna un plugin seo nu este doar o bulina verde

Sfatul numărul 2

Url-ul să conțină cuvântul cheie

Google a confirmat că folosește url-ul  pentru a determina despre ce este vorba în site-ul tău  și a înțelege mai bine conținutul.

Este recomandat ca structura site-ului tău să fie bine organizată și prietenoasă. Un url greu de citit poate părea suspect pentru utilizatori mai ales dacă acesta conține multe cifre și simboluri.

De asemenea unui astfel de url este greu să îi dai share.

E de evitat un url precum acesta, al unui client care ne-a contactat pentru SEO.

url gresit urat neprietenos optimizare seo white hat palarile alba

O structură corectă este ceva de genul acesta, mai prietenoasă și descriptivă, fără elemente inutile.

url corect prietenos structurac bine optimizare seo white hat palarie alba

De exemplu, articolul nostru despre tehnici  seo, are url-ul https://edcora.ro/tehnici-seo/

Exact asta trebuie să urmați;

Să fie scurt, relevant și să conțină cuvântul cheie.

Sfatul numărul 3

Link-uri interne în conținut

De ce contează linkurile Interne?

Sunt mai multe motive dar principalele sunt:

Cel mai important motiv ar fi că Google folosește linkurile interne pentru a înțelege mai bine conținutul folosind textul ancoră setat la linkurile Interne.

Poți folosi acest text ancoră pentru a trimite utilizatorii de pe o pagină a site-ului tău către altele  folosind cuvinte cheie descriptive și relevante.

De exemplu acest link intern îl ajută pe Google să înțeleagă că pagina respectivă este despre SEO.

Un alt motiv care ar trebui să folosești linkuri Interne este ca trimit autoritate către paginile care au nevoie și le oferă șansa de a se clasa mai bine în rezultatele Google.

Sfatul numărul 4

Optimizarea imaginilor cu text alternativ “Alt text” 

Pentru a putea înțelege despre ce este vorba într-o imagine, motoarele de căutare folosesc textul plasat în alt tags.

Google nu poate vedea imaginea așa cum o văd utilizatorii de aceea este important să nu omiteți să completați acest câmp.

Doar așa motoarele de căutare vor putea realiza ce reprezintă și vor avea o imagine de ansamblu mai clară asupra subiectului paginii.

Cu un alt Tag bine scris există șansa să apari în căutările Google și cu alte cuvinte similare.

Alt text ajută și la indexarea imaginii în Google.

Alt tag din punct de vedere tehnic nu este chiar corect spus, formula corectă este alt text adică text alternativ se mai folosesc și expresiile descrieri și atribute alternative.

Pe lângă beneficiul SEO, este important să adăugăm acest text alternativ deoarece utilizatorii cu probleme de vedere vor folosi un screen Reader pentru a parcurge conținutul unei pagini.

Totodată textul alternativ va fi afișat în locul imaginii dacă aceasta din diferite motive nu se încarcă în browser-ul utilizatorului.

Am fost surprins să descopăr că un site precum cel al companiei Fan Courier nu are setate pentru imagini textele și descrierile alternative.

Un domeniu de unde cu siguranță nu ar trebui să lipsească alt text de la imagini este cel al comerțului online. Un exemplu foarte cunoscut este magazinul online altex.ro, aici, așa cum așteptam, atributul alt text este completat corect.

Să nu credeți însă că au făcut această optimizare la întreg site-ul, nu!, doar la paginile unde erau interesați de avantajele SEO oferite paginii de produs.

Pe alte pagini, pe care nu vând nimic, textul alternativ al imaginilor lipsește cu desăvârșire.

Concluzia:

Deși sunt site-uri cu vechime și cifră de afaceri foarte mare, optimizarea conținutului se face pentru motoarele de căutare și nu pentru utilizatori.

Link-uri către site-ul tău

Ai urmat cu strictețe toți pașii de până acum?

Tot nu o să ajungi pe primul loc!

Nu te speria, mai avem de adăugat un ingredient, link-uri către site-ul tău.

Află mai jos cum poți obține link-uri cu ajutorul SEO White hat.

backlink-uri SEO white hat palarie alba

Sfatul numărul 1

Caută, Găsește, Îmbunătațește

La ce mă refer:

Să zicem că ai un cuvânt cheie, intri pe Google, faci o căutare și analizezi rezultatele de pe prima pagină.

Apoi intri pe fiecare pagină în parte, vezi ce conținut au, cum este scris și faci o pagină pe site-ul tău care să conțină toate acele informații. Ai grijă să fie scris mai bine, mai detaliat.

în funcție de nișa în care activeazi, articolul poate să fie de genul top 10 locuri de vizitat, cum să faci fotografii profesionale cu telefonul, cum să aerisești caloriferele, etc.

Cauta acele articole care deja au multe share-uri pe rețelele de socializare care au link-uri către ele, un conținut care știi că deja funcționează.

Conținutul tău trebuie să fie și mai bun, atât ca text cât și ca grafică. Poți să adaugi imagini, statistici, infografice, poate chiar și video pentru a deveni cel mai bun și cel mai complet articol pe tema respectivă.

După ce ai terminat de creat conținutul, încearcă să îi abordezi pe cei care au oferit  link-uri către conținut asemănător și să le prezinți creația ta și poate vei obține la rândul tău link-uri.

De ce funcționează:

Conținutul pe care îl găsești și îmbunătățești are deja cerere, este căutat și apreciat.

Conținutul creat de tine, fiind îmbunătățit față de ceea ce apare pe Google are șansa să fie indexat rapid pe primele poziții.

Sfatul numărul 2

Caută Link-uri Nefuncționale

Această tactică poartă denumirea de Broken Link Building.

Cum funcționează:

  • Trebuie să găsești linkuri nefuncționale pe site-urile unde ai vrea să ai linkuri.
  • Vezi către ce conținut se duce linkul și recreează conținutul acela .

După ce ai creat pagina care să acopere același subiect, contactează proprietarul site-ului care oferă link-ul respectiv și spune-i că are un link care duce spre o pagină care nu mai este accesibilă.

Apoi îi poți spune că tu ai un conținut asemănător pe saitul tău și dacă vrea să înlocuiască link-ul nefuncțional cu un link către pagina ta.

Ca să găsești link-uri nefuncționale poți folosi o soluție gratuită, una foarte bună fiind Dr. Link Check.

Contul gratuit oferă posibilitatea de a analiza 7500 de link-uri în fiecare lună, suficient pentru ce ai de făcut.

Nu strică să verifici și propriul site din când în când pentru ca nu cumva să ai chiar tu link-uri nefuncționale.

Pentru a putea vedea către ce pagină ducea link-ul nefuncțional, conținutul nemaifiind accesibil, poți folosi Wayback Machine pentru a vedea o arhivă a paginii respective.

Din păcate rata de succes a acestei strategii de link building nu este foarte mare, probabil undeva la 10% din cei contactați fac schimbarea cu link-ul tău.

însă, odată găsit un link către o pagină nefuncțională, poți lua acea pagină și să o verifici să vezi ce alte link-uri mai duc către ea.

Pentru a găsi link-urile poți folosi un instrument precum LinkMiner ,acesta oferind și o variantă gratuită foarte buna.

linkminer gaseste linkuri seo white hat palarie alba

Sfatul numărul 3

Guest Posting (Guest Blogging)

De reținut:

Pentru ca această tactică să funcționeze și să nu facă mai mult rău decât bine, trebuie să postezi articole pe site-uri relevante nișei tale.

Totusi pentru această activitate trebuie să aloci destul de mult timp pentru documentarea și scrierea articolelor, care nici măcar nu vor ajunge pe site-ul sau bog-ul tău.

Merită?

Guest blogging-ul este o metodă de a ajunge la mai mulți cititori și de a-ți creste reputația, mai ales dacă postezi pe un site foarte popular, imaginea ta fiind asociată cu acel site.

Cand postezi un articol pe un alt blog nu uita să ceri un link către site-ul tău, trebuie să muncești puțin pentru el, dar merită!

Am ajuns la ultima parte, optimizarea tehnică.

Optimizare Tehnica Website

Răbdare, mai ai puțin și ajungi pe prima pagină.

Dacă ai rezolvat celelate aspecte din acest ghid înseamnă ca ai mai ramas cu optimizarea tehnică.

 Vezi mai jos ce ai de făcut pentru ca site-ul tău să urmeze cele mai bune practici de optimizare SEO.

Optimizarea Tehnică #1

Ai grijă la viteza de încărcare

Daca în legătura cu alți factori de clasare Google nu este foarte darnic cu detaliile, despre viteză putem spune sigur că are un impact foarte mare.

Pentru a-ți face viața mai ușoară, Google oferă chiar și o unealtă online, PageSpeed Insights,  unde poți verifica optimizarea site-ului tău.

Un alt instrument de ajutor în optimizarea vitezei  de încarcare a site-ului vine de la Pingdom.

pingdom optimizare tehnica a vitezei incarcarii siteului

După ce introduci adresa site-ului tău vei primi un scurt raport cu scorul obținut, viteza de încărcare, dimensiunea paginii și numărul de solicitări efectuate pentru ca pagina să se încarce.

Dacă te uiți și mai jos, pe pagina cu rezultate testului, vei putea vedea detalii despre dimensiunea conținutului și solicitările efectuate pentru încărcarea paginii.

Nu-i nimic dacă nu te descurci la acest pas, este unul foarte tehnic și e indicat să apelezi la o firmă de optimizare SEO.

Optimizarea Tehnică #2

Evită Erorile

Iți amintești că am vorbit mai devreme despre Google Search Console?

Iar ne vine în ajutor.

De data aceasta trebuie să intri pe secțiunea coverage din meniul din stânga, acolo vei vedea paginile site-ului tău și dacă au erori.

Dacă sunt erori vor fi afișate ca număr în căsuța roșie, apoi într-o listă mai jos detaliate fiecare în parte.

google search console pagini cu erori optimizare seo white hat

Optimizarea Tehnică #3

Optimizare Pentru Mobil

Am scris acum câteva luni articolul Optimizare site pentru mobil, poți vedea acolo motivele pentru care este necesar un site responsive, care se adaptează la orice dimensiune de ecran.

Pentru a verifica dacă siteul tau este bine optimizat pentru mobil poți folosi un alt instrument oferit gratuit de Google.

Se numește Mobile-Friendly Test.

mobile friendly test optimizare seo white hat

Acest test nu iți spune decât dacă e sau nu un website piretenos cu telefoanele mobile.

Daca dorești o alternativă, poți încerca și testul oferit de Bing, Mobile Friendliness Test Tool.

Bing Mobile Friendliness Test Tool optimizare tehnica mobil white hat

Acesta a fost Ghidul de Optimizare SEO White Hat.

Ce părere ai despre el?

A fost ușor de parcurs?

Dacă ai întrebări poți lăsa un comentariu.

Dacă dorești să ne ocupăm noi de promovarea site-ului tău ia legatura cu noi.

Bing Mobile Friendliness Test Tool optimizare tehnica mobil white hat

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie al Politicii de Confidențialitate și cel din pagina Termeni și Condiții.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Setări

Când vizitezi orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul tău, mai ales sub formă de cookie-uri. Poți configura mai jos setările personale.

Statistici despre trafic

Google Analytics
Folosite pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul nostru. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valorile numărului de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.
  • _gid
  • _ga

Save
Accept toate cookie-urile
  • Cont Nou
Ai uitat parola? Introdu adresa de email cu care ai creat contul și vei primi un link pentru a crea o noua parolă.
Coș0
Nu ai articole în coș